2012. június 27., szerda

Minivámpír- A kullancs

Ki gondolná, hogy a kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme- kór, egy amerikai kisváros nevéről kapta elnevezését. Merthogy bizony ezek az élősködők Amerikából származnak -Lyme városából- , melyek nagyon hamar elszaporodtak Európában és Ázsiában is. Sajnos. Merthogy bár régebben csak a szarvasok körében volt jellemző a jelenlétük, majd később házi állatoknál pl. kutyánál, ma már az emberekre is nagy veszélyt jelent.

A kullancsok valamiért leginkább a gyerekeket és a fiatal felnőtteket "szeretik". Talán ez azért van, mert ez a korosztály még veszi a fáradtságot, hogy elmenjen erdei kirándulásokra, túrázásokra leginkább tavasszal és/vagy ősszel. Egyre elterjedtebb a városokhoz közeli völgyek látogatása, ahol szalonna sütéssel lehet eltölteni  az időt, jóízű beszélgetésekkel és italozgatásokkal  fűszerezve. Ebben nekem is van tapasztalatom. ;)



Van egy jó hírem!


Az a kullancs, amelyik nem rendelkezik a betegséget okozó Borrelia burgdorferi kórokozóval, az nekünk nem okoz semmi gondot, azon túl, hogy lesz egy szép 15 cm-es átmérőjű csípésünk. Amelyik viszont igen, azaz hordozza a fertőzést, az először csak általános tünetekkel rosszabbítja az állapotunkat pl. fáradékonyság, rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak. Azonban ha komolyra fordulnak a dolgok, akkor akár le is bénulhatunk (arcideggyulladás), idegrendszeri problémák léphetnek fel pl. meningitisz (az agy burkainak fertőzése), Lyme kór, agyhártyagyulladás vagy extrém esetben szívburokgyulladás. Persze mi azt nem tudjuk megállapítani melyik kullancs hordozza a fertőzést és melyik nem, ezért nagyon fontos, hogy egyenlően kezeljük őket, azaz, ha lehet irtsuk ahol érjük és igyekezzünk minden megelőző tevékenységet észben tartani, ha éppen kirándulni indulunk.


Adok pár tippet:

1. Először is az egyik legjobb és legbiztosabb dolog amit megtehetünk magunkért az a védőoltás. Az oltás megvásárlásához ma már nem szükséges vény, anélkül is kapható a legtöbb patikában.

2. Minden program után melyet a szabadban töltünk érdemes átnézni a testünket kiemelten a következő területeket: hajlatok (hónalj, térd), comb, fenék.

3. Használjuk a kullancsriasztót, amit nyugodtan fújhatunk a bőrünkre és a ruhánkra is! A legtöbb riasztó 3 in 1; a szúnyogokat és bolhákat is el tudjunk riasztani vele.

4. A kullancsok elleni védelem lehet még a megfelelő ruházat is. Érdemes világos színű és hosszú fazonú nadrágot, pólót felhúzni. Legyen nálunk mindig egy kullancscsipesz és krém! Ha mi magunk nem tudjuk a kullancsot eltávolítani a bőrből, forduljunk orvoshoz.




Sokszor előfordul az az eset, hogy a kullancs felfedezésekor kisebb pánik tör ránk és azonnal meg akarunk szabadulni a vérszívótól, ami azt eredményezheti, hogy egy rutintalan, de önként jelentkező kullancskiszedő beleszakítja a bőrünkbe a kullancs fejét! Én azt mondom, ha nem vagyunk biztosak magunkban, vagy nem tudjuk a kullancskiszedés menetét, bízzuk ezt szakemberre. Ám ha azonnal szabadulni akarunk, akkor a kullancsot a lehető legközelebb 'csípjük el' a bőrnél és egyenletes erővel, határozottan húzzuk hátra. Nos vagy sikerül vagy nem. Reméljük igen! 

(Ne feledjük a művelet előtt a kézfertőtlenítést!!)



TÉVHITEK


* A kullancsokat nem az óramutató járásával ellentétes irányból kicsavarva kell kiszedni, ahogy azt sokan tudják, mert ha a kullancsot csavargatjuk, rángatjuk, visszaöklendezheti a béltartamát ami fertőzött is lehet. Továbbá veszélyes lehet a kórokozó a külvilágra vagy a sebfelszínre is!

* Forró eszközzel, cigarettával piszkálni tilos!

* Mellőzzük a gyufás módszert!!! Nem működőképes!


Kutyák esetében, ha a kullancs feje beszakad a bőrbe, nem kell aggódjunk, számukra ez olyan érzés, mintha egy szálka mennem az ujjunkba. Komoly gondot nem okoz DE ha olyan rizikófaktorok társulnak mellé, minthogy 
- érzékeny terület (pl. szemhéj)
- bedagad a terület
-a kullancsról nem tudjuk, hogy fertőző vagy sem (örök rejtély)
....a lehető leghamarabb hívjuk az állatorvost!!!
A háziállatok testhőmérséklete átlagosan (39-41°C) sokkal magasabb, mint amit a kullancs által terjesztett kórokozó kibír. Ugyanis 30°C fölött a kórokozók sérülnek és el is pusztulnak ezért a házi kedvencekre mért veszélyük kisebb mértékű és a gyógyítás is hamarabb megtörténhet. Ezzel szemben mivel az ember testhőmérséklete alacsonyabb, jobban ki van téve az esetleges veszélynek.

Hatásmechanizmus

A Borrelia burgdorferi a kullancs gyomrában kezd el szaporodni, és ezt az állat, a csípés helyén juttatja be a bőrbe. A nyirok - és vérrendszeren keresztül jut el testük különböző pontjaira. Kb. 2-32 napos lappangási idővel kell számolni, de előfordul, hogy a Lyme-kór tünetei 2 év szünettel is követhetik egymást. Az általános tünetek után a 15-30 nappal lépnek fel az idegrendszeri problémák. Ha egy kullancs 24 órája benne van a bőrben akkor szinte biztos, hogy a kórokozókat bejuttatta a testünkbe, ezért nagyon fontos, hogy ahogy észleltük, azonnal távolítsuk el. A megbetegedés minden stádiumában van lehetőség antibiotikumos kezelésre, súlyos esetben intravénás kúrára is van mód. 

A kullancsokkal kapcsolatban további még részletesebb felvilágosítást az alábbi oldalon olvashattok. Azért is ajánlom ezt Nektek, mert animált videókkal van bemutatva a helyes és helytelen kullancseltávolítás is, illetve rengeteg felmerülő kérdésre kaphattok még választ, akár a kullancsok vs. házi kedvencek-kel kapcsolatban is!

Evelin

1 megjegyzés: