2012. május 9., szerda

Antioxidáns vs. szabad gyök


Két sokat emlegetett név, melyek lassan a TV adások szünetei között sztárokká válnak! Mindig hallunk róluk, legyen szó margarinról vagy éppen egy új étrend kiegészítőről, hiszen erősen kihangsúlyozzák, hogy a termék antioxidánst is tartalmaz. Na jó, de mit kezdjünk mi ezzel? - Jöhet a kérdés. Igazság szerint semmit, nekünk csak be kell vinni a szervezetbe ezt a jótékony vegyületet, a többit már megoldják a ’bent dolgozók’.
Mielőtt még bármi keveredést okozok, tisztázzuk le már most az erőviszonyokat. Az antioxidáns a jófiú, a szabad gyök a rosszfiú. Eddig értehtő?


Miről is van szó?
!

Mikor még nem tanultam meg mi az a szabad gyök, első hallásra azt hittem már megint valami matek. Na, csak azt ne, hiszen itt azt ígérték ilyen nem lesz. Miután túljutottam az első sokkon, rájöttem, hogy nem gyökszámításokat fogunk végezni táplálkozástan órán, hanem megismerkedünk egy rendkívül kellemetlen molekulával, ami millió számra termelődik bennünk nap, mint nap. A szabad gyökkel.

Első hallásra a neve nem jelzi felénk, hogy egy kis alattomos dologról lenne szó, pedig a szabad gyökök nem mást akarnak, mint rombolni minket, ahol csak lehet. Bár rövid életűek, nagy károkat okozhatnak a szervezetünkben - és itt nincs fókuszálás pl. egy-egy szervre - szervezetünk bármely anyagára fájhat a foga. Dicsérendő, hogy rövid életét is házassággal akarja tölteni. Mégpedig úgy, hogy ép sejtjeink elektronjait akarja felhasználni a duplikációra; azaz újabb szabad gyök bébik létrehozását tervezgetik a mi ép sejtjeinkkel.
A szabad gyök tehát mindig el akar venni tőlünk valamit, ami a mi működésünkhöz kulcsfontosságú.

Élnék tovább kellemesen romboló életüket a testünkben, hacsak ...nem lenne jelen mindig jókor, jó helyen, ősellensége: az antioxidáns.
Úgy életszerűbb a példa, hogy ha Tom és Jerryre gondolunk. Ha Jerry (szabad gyök) feltűnik, előbb utóbb ott lesz Tom (antioxidáns) is. Jerry mindig valami rosszat akar tenni a házban (testünk) és Tom az ügyeletes, aki keresztbe húzza a számításokat.
Vagyis. Azon túl, hogy az antioxidánsok késleltetik az öregedést, elpusztítják ezeket az alattomos, betegséget okozó molekulákat, melyek állandóan termelődnek a szervezetünkben. Így nagyon fontos, hogy bőséggel legyen antioxidáns ’odabent’.  Ez az üldözési folyamat éjjel-nappal zajlik, így muszáj rásegítünk az antioxidáns termelődésére.


Mivel tehetem ezt meg?


Szabad gyököt ’szerezni’ a legkönnyebb, ámde ezt az utat nem javaslom. A hormonális hatások miatt jelennek meg, de sajnos a stressz, a kevés alvás, romboló életmód, dohányzás, rendszertelen étkezés stb. fokozza megjelenésüket.
Az antioxidáns termelődésre, a rendszeres testmozgás is jótékony hatással van (még egy több ok arra, hogy ne hagyjuk el magunkat). Tehát a mozgással szerezhetünk belőle belsőleg.
Külsőleg pedig a helyes táplálkozással.
A dologban nincs semmi varázslat, ha az étkezésünk változatos és vitamindús, azonban, ha mégis rendszertelenül eszünk, jó ha a következő ételekből többet fogyasztunk: édesburgonya, avokádó, hal, lencse, fekete ribizli, pirospaprika, tej és tejtermékek. Továbbá kiváló antioxidáns forrás a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack. Azaz, minden ami sárga  :)


Ennek fényében fogyasszuk el mai ételeinket!

Evelin

2 megjegyzés:

  1. .ma 2 gyonyoru erett mangot ettem. egyenesen Indiabol hoztak ajandekba. az is sarganak szamit, ugye? ..:)

    VálaszTörlés
  2. Sőt, gyomorvédő hatása is van! Biztos nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés